понедељак, 19. јун 2017.

Twin Peaks: impresije

Dugo nije bilo novih postova na blogu, za šta sam kao urednik istog i jedini autor kriv; međutim, u predstojećem periodu možete očekivati veći broj postova nesmanjene žestine, po kojoj je ovo kontroverzno internet mesto i poznato. Raduje me prilika da najavim raznovrsne sadržaje koji mogu očekivati moje verne čitaoce u narednom periodu, a tu pre svega mislim na kritike i odlomke iz Oniromansera, na kome svakodnevnom radim. Za vreme pauze u radu desilo se mnogo toga u mikro-  makrokosmosu: na primer, opravdana sumnja da je Bob Dilan plagirao svoj govor povodom dodele Nobelove nagrade direktno obesmišljava moj članak o tome događaju; određeni broj mojih pesama, priča i eseja trebalo bi da bude objavljen u narednom periodu; međutim, svakako je najveća vest godine povratak najgenijalnije serije ikada - dame i gospodo, Twin Peaks je ponovo sa nama!


Ovaj članak je zamišljen kao jedan kraći osvrt na to šta ova serija jeste i šta znači - od samih početaka do današnje inkarnacije. U narednim danima čitaćete moje detaljne osvrte na originalnu seriju, nastavak, kao i na film Twin Peaks: Fire Walk with Me; sada je, međutim, red na uvodno slovo. Siguran sam da je veći deo publike ovog bloga već dobro upoznat sa Twin Peaksom (ili makar zna za tu seriju, ako je već nije gledao), ali ipak vredi još jednom proći kroz sve to. Već samo ime autora i režisera - Dejvid Linč - nagoveštava nam šta možemo da očekujemo - oniričnu, nesvakidašnju i mračnu storiju koja se dotiče dubokih mrakova ljudskog uma. Linč, moj omiljeni režiser, tvorac je nekih od najboljih filmova u istoriji pokretnih slika - pre svega mislim na Lost Highway i Mulholland Drive - i najsinematičniji živi filmski stvaralac: od njega ne možemo očekivati konvencionalne pričice za ograničene umove; on ne daje odgovore, već postavlja pitanja.


Godine 1990. prva sezona serije Twin Peaks (8 epizoda) ugledala je svetlo i više ništa nije bilo isto. Do tada su serije (parodirane u sapunici Invitation to Love, koja se vrti na TV ekranima stanovnika idiličnog gradića Tvin Piksa) bile nižerazredni, nekvalitetan materijal bez ikakvih umetničkih pretenzija; međutim, Linčovo delo započeće epohu novog pristupa serijskom programu koji će izroditi brojne odlične serije skorašnjih vremena (od kojih nijedna, ipak, neće dostići domete začetnika tog talasa). Priča o idiosinkratičnom FBI agentu koji u tipičnom američkom gradiću istražuje ubistvo lokalne miljenice i najpopularnije devojke u gradu, Lore Palmer, međutim, ubrzo je krenula da se razvija u sasvim neočekivanom pravcu. Tajni život stanovnika Tvin Piksa - pun bola, prevara, zla i patnje - postepeno se razotkriva, razbijajući sliku spokoja (slično kao u Linčovom remek-delu Blue Velvet); takođe, specijalni agent Dejl Kuper počinje da sumnja u uticaj onoga što dolazi od okolnih šuma na ljudsku podsvest. Njegovi nesvakidašnji istražni metodi, kao što je hipnoza ili tibetanski rituali, zapanjuju lokalnog šerifa Harija S. Trumana - pravo oličenje racionalnosti - koji ipak odlučuje da Kuperu pokloni svoje poverenje. Udruženi napori dvojice predstavnika reda, zajedno sa pomoći koja dolazi FBI agentu kroz snove, počeće da daju rezultate. Tajne Lore Palmer - kokainske zavisnice i prostitutke - tako počinju da izlaze na videlo, praćeni sve jasnijim nagoveštajima da su dešavanja u gradu vođena mračnim uticajem koji nije sa ovoga sveta.


Početak druge sezone (22 epizode) direktno se nastavlja na prvu; istraga ubistva Lore Palmer i poniranje u mračne virove života u Tvin Piksu se nastavljaju, vodeći iz jednog intrigantnog zapleta u drugi. Brojne priče se prepliću, ocrtavajući nam jasnije veze između sjajno portretisanih likova koji uspevaju da nam se nametnu kao žive osobe sa sopstvenom ličnošću. Vrhunac sezone svakako je njena sedma epizoda - u kojoj se publici razotkriva identitet Lorinog ubice, koji ponovo ubija. Šok koji su gledaoci doživeli zbog tog saznanja odbio je mnogo njih od serije; sva tama koju smo nazirali sada nas je progutala. U pitanju je svakako jedan od najvećih obrta ikada, tako da ga neću otkrivati. U nastavku sezone pratimo živote stanovnika Tvin Piksa i Dejla Kupera, koje remeti dolazak poludelog genija i bivšeg Kuperovog kolege, Vindoma Erla. Serija od sredine druge sezone doživljava određeni pad kvaliteta; međutim, i dalje ostaje sjajno-delo vredno gledanja.


Film Twin Peaks: Fire Walk with Me predstavlja prikvel prvoj sezoni serije: naime, u njemu se obrađuju istraga ubistva Tereze Banks i prikazuje poslednji dani u životu Lore Palmer. Nažalost, on nije ostvario svoje pune potencijale: umesto mračne i moćne priče o silama pokretanim zlom najvećim delom smo dobili sliku života sporednih likova. Film je doživeo i komercijalni neuspeh svuda gde je prikazivan sem u Japanu (naravno!) gde je predstavljao veliki hit. Ipak, značaj ovog dela u Tvin Piks kanonu je nezanemarljiv i nezaobilazan, pošto se u njemu objašnjava koren svih dešavanja u originalnoj seriji, te je stoga mudro pogledati ga. Činilo se da je sa FWWM priča o životnom delu Dejvida Linča završena: velike filmske kompanije i sponzori nisu bili zainteresovani da podrže treću sezonu serije.

Međutim, proteklih godina stvari su počele da se menjaju, i Linč je najzad našao finansijsku potporu koja mu je omogućila da nastavi rad, i tako se rodila treća sezona, koja po rečima samog autora predstavlja film podeljen u osamnaest delova. Juče (18. juna) izašao je 7. deo; još je preuranjeno davati konačnu ocenu nove sezone, koja će se završiti 3. septembra, ali zato mogu predstaviti neke svoje impresije zainteresovanoj publici. Ukratko - ono što sam dosad video me je oduševilo! Čini se da će novi Twin Peaks predstavljati isti takav pomak u odnosu na svet TV serija kakav je originalni predstavljao u vreme kada se pojavio: sinematičnost i nekonvencionalnost ovog dela nadilaze njegov okvir i približavaju ga svetu filma. Sam ton serije doživeo je veliku promenu, približavajući se atmosferi Linčovog filma Mulholland Drive, od mnogih nazvanim najboljim filmom 21. veka; sublimirana nadrealnost ranijih sezona i filma sada konačno eskalira u sjajno smišljenoj i realizovanoj priči koja podiže celokupni Twin Peaks na jedan novi nivo. Nesputana artističnost, atmosferičnost i sporost novih epizoda možda će naići na osudu uskogrudih gledalaca, ali svaki istinski ljubitelj Linčovog dela znaće da ih ceni.

Toliko za sada.

Нема коментара:

Постави коментар