недеља, 29. мај 2016.

Nadripesništvo: navodilo za uporabo

Kako sam odlučio da napustim pisanje i osnujem sopstvenu religiju, što je mnogo isplativije i plodonosnije, osećam potrebu da pre toga zaveštam potomstvu svoje krunsko razmatranje literarne umetnosti, esej Nadripesništvo: navodilo za uporabo. Zainteresovani za pristupanje novoj crkvi neka mi se jave na mejl: u potrazi sam za sekretarom, glavnim inkvizitorom/PR menadžerom, crkvenim službenikom za svadbe i sprovode, prinositeljem žrtava, itsl. 

Deco, pristupite!

Nadripesništvo: navodilo za uporabo


Čudna je ljudska potreba da se ostavi trag u vremenu. Nekada zna da navede na smislene činove, kao što je to slučaj sa Herostratom, ali mnogo češće želja za besmrtnošću dovodi do čudnih činova kao što je npr. pisanje poezije. Kako je biti istinski umetnik teško, redakcija divina mens bloga (ovog koga trenutno čitate, prim. ur.) odlučila je da sve savete za bavljenje mnogo lakšom disciplinom - nadripesništvom - grupiše na jednom mestu. Disclaimer: Dole navedeno deluje samo u slučaju da imate minimalan dar za poeziju. U suprotnom postoji opasnost da se krenete baviti umetnošću, a to je besplodna staza.

Prva stavka: identitet


Za jednog nadripesnika najbitnije je da se odmah na početku smesti u odgovarajući odeljak; iako je on, naravno, svestran i svime se bavi pomalo, njegova osetljiva duša ipak ima temu kojoj se posvećuje u potpunosti. Potrebno je pažljivo pristupiti kreiranju karaktera koji će se predstaviti svetu.

Ovako nešto. (sponsored by Blizzard)
Klasična, Lineova podela roda nadripesnika obuhvata vrte klasični nadripesnik (Pseudopoeta vulgaris) sa svojim podvrstama nacionalistički (Pseudopoeta vulgaris serbicus) i patetični (Pseudopoeta vulgaris nauta-panonicus), kao i vrstu avangardni nadripesnik (Pseudopoeta avant-garde). Ono što vrste međusobno razlikuje nije kvalitet pisanja, već samo izbor tema i pristup istima. Nacionalistički tip (često kriptofašistički), u katrenu i leoninskoj rimi posvećuje se majci Srbiji, pravoslavlju, ratništvu, viteštvu, srednjovekovlju i sl, uz povremenu pojavu motiva moderne istorije. Obavezno pisanje na ćirilici. Ključne reči: Sveti Sava, nemanjićki, vitez, Bog, manastir, rat, čast, anđeo, konj, smrt, blagonežje, skotološtvo. Patetični tip, pak, posvećen je ljubavi (koja se posmatra po uzoru na uzore iz romantičnih komedija i trivijalne književnosti), u rasponu raspoloženja koji se kreće od bolesne euforije do Weltschmerz-a; glavno zajedničko, pak, jeste svođenje celog ljudskog života na problem nalaženja srodne duše. Ključne reči: srce, plač, suza, dodir, jablan, štene. Avangardni tip najčešće se bavi besmislom života, koji kao vrsni intelektualac, stranac u ovom svetu, pronalazi u svemu. Za razliku od nacionalističkog i patetičnog pisanja, potrebno je ostvariti šredingerovski spoj kompleksa više i niže vrednosti da bi se mogli baviti vrsnom avangardnom nadripoezijom. Ključne reči: opušak, dim, pod, špric, praznina.
Dalje, kada odaberemo svoju vrstu, potrebno je odabrati odgovorajući nom de plume: zašto se zaustaviti samo na svom imenu, kada možemo dodati odgovarajući nadimak po kome će nas lakše zapamtiti. Ovde je samo mašta ograničenje: najčešći uzori su mitologija, popularna kultura i novozavetni apokrifi. Čisto radi inspiracije nudimo nekoliko izmišljenih primera: Miodrag Bjelica - Zograf, Mia Delić - Mesečevo dete, Jovan Hadžikonstantinović - Kurosava.

Kurosava - isti ovakav i u stvarnosti, samo crno-beo.

Druga stavka: pisanje


Ovo je stavka kojom se najmanje treba baviti; ipak, treba pripremiti par pesama s kojim ćemo izaći u javnost. Ne treba se previše posvećivati pisanju: za jednog nadripesnika nije teško napisati pesmu. U odnosu na odabranu vrstu, držite neku od sledećih slika u glavi: 1) Milutin izjahuje da stigne Simonidu, 2) dert panonskih aluvijalnih ravni, 3) život konzerve pasulja. Uspeh zagarantovan. Par prigodnih stihova, koji ilustruju suštinu napisanog:

Ljudskom se rodu loše piše (Živomir - Žika Nikolić)


Atomsko doba napravi čuda,
čovek više nije mirnoga sna,
muče ga teška, vremena luda,
deca mu se rađaju bolesna.
Ljudskom se rodu loše piše,
bela kuga sve više vlada,
degenerika je danas sve više,
a natalitet ljudi naglo opada.
Zračenja, cigarete i droga,
kod mladih, do neplodnosti dovodi,
deca se manje rađaju zbog toga,
to ljudski rod izumiranju vodi.
Nuklearne probe kad čovek izvodi,
pomor riba u moru izaziva,
ne znam, kuda ga sve to vodi?
Ko da gnev i mržnju time izliva.
Nuklearno doba ugrozi i sela,
priroda više nije ista,
umiru ljudi, životinje i pčela,
životna sredina nije čista.
Savremen čovek ubrzano živi,
na samog sebe digao je ruku,
teži vasioni, ne polju i njivi,
pogrešno koristi znanje i nauku.

Treća stavka: uspeh!


Da bi se ovo ostvarilo, potrebno je napustiti sva preostala moralna načela. U osnovi, princip je jednostavan: metastaziranje na raznim fejsbuk grupama nazvanim POEZIJA SRCA, MLADO SAMOSTALNO SRPSKO PESNIŠTVO, PJESNICI BALKANA, CVATU LIPE, GUSLE VIŠNJIĆEVE; druga bitna stvar je učestvovanje na raznim eminentnim konkursima biblioteka lociranih u zabitim mestima gde sa sve kravama i kerovima ima trista duša: Dobrnje, Bobovo, Lapovo, Vučje, Ždrelo, itd, koji najčešće imaju međunarodni karakter. Kako niko van tročlanog žirija direktor biblioteke - učiteljica - seoski medved neće imati priliku da čita te pesme, bitno je objaviti ih u gorenavedenim grupama, ili još bolje, pokrenuti svoj blog, na kome ćemo se hvaliti uspesima. Ubrzo će uslediti i prva zbirčica od par desetina stranica, a ubrzo potom i obožavanje bliže rodbine i sticanje nove desetine vernih pratioca na društvenim mrežama.

Put ka besmrtnosti nikada nije bio lakši.

Нема коментара:

Постави коментар