недеља, 03. јануар 2016.

Najuticajnije knjige u mom životu

Sećam se da je jedno vreme bio popularan jedan poduhvat, krajnje besmislen i iracionalan, koji se zvao ice bucket challenge, i predstavljao je jednu od najvećih besmislica koju su iznedrila bespuća Interneta. Kao reakcija tome usledila je jedna nova pomama - postavljanje liste od 10 knjiga, koju sam tada nenamerno (?) eskivirao. Sada, mnogo kasnije, kada je i to prošlo, palo mi je na pamet da mogu da sačinim listu dela koja su na mene najviše uticala - znači, ne onih kojih smatram najboljih, već onih koji su ostvarili najveći uticaj na mene u mojim ranim godinama, dok sam još bio slab i povodljiv mladunac. Pa, da ne dužimo dalje...

Elrik od Melnibonea
Majkl Murkok


Ova saga mi je bila jedan od prvih pročitanih serijala fantastike, i sećam se da me je tada opčinila, u nižim razredima osnovne škole, kada sam tek kretao sa čitanjem. Lik Elrika (ne Erlika!) mi je bio dosta fascinantan - bledi, usamljeni i cinični albino, koga u životu održavaju samo napici; takođe, koketiranje sa haosom i neskrivena mračnost ovog dela imala je - retrospektivno gledano - ogroman uticaj na moje pisanje. Osvežavajuća, neklišeizirana ikonografija tame, sukobi, spletke, dekadencija, i sve u tom smislu što vole mladi. I naravno Elrikov mač, Olujnik. Skoro sam našao treću knjigu Sage o Elriku, Zlu kob belog vuka, koju sam kupio za svega 100 dinara kod trgovaca knjigama, i time potvrdio svoje dve sumnje: a) za mene je danas Murkokovo pisanje previše ravno i naivno, b) Narodna knjiga je precenjen izdavač, čije su knjige osrednje prevedene i sramotno opremljene.

Legende i mitovi Stare Grčke
N. A. Kun


Nešto prvo što sam čitao vezano za Staru Grčku. Sećam se da sam tada bio opčinjen: originalne verzije starogrčkih predanja, za razliku od njihovih diznifikovanih i infantilizovanih prerada, predstavljaju retku viđenu zbrku nasilja, krvi, požude, spletaka i zavera. Dosta zahvalan materijal za proučavanje i veoma bitan deo opšte kulture, sa mnogo zadivljujućih momenata.

Zemljomorje
Ursula Legvin


Toliko davno čitano da sam najveći deo svega i pozaboravljao, sem nekih nejasnih utisaka. Ipak, i to je mnogo - od stotina i hiljada knjiga pročitanih u periodu mog osnovnog školovanja, retko šta mi je ostavilo neki dublji utisak. Ipak, u pitanju je klasik fantastike i jedno krajnje neobično delo koje svakako vredi overiti. Takođe, poslužilo mi je kao povod da nađem druge (i znatno bolje) radove tetka Ursule, koja je ipak najveći ženski pisac fantastike ikada.

Hronike Ambera
Rodžer Zelezni


I kada to kažem, mislim samo na prvi ciklus, koji se bavi Korvinom. Definitivno na mene najuticajnije delo fantastike koje sam pročitao, i po meni vrhunac žanra EF prema kome gajim svakome poznatu idolatriju. Takođe, verovatno knjiga koju sam najviše puta pročitao. Amber mi je pružio sve što od EF-a očekujem, i mnogo više od toga! Zelaznijeva mašta i spisateljske sposobnosti stvorile su unikatno hrabar svet, a sam Amber, Haos, njihove kraljevske porodice i svetovi Senki između njih su ingeniozni koncepti, koje autor uspeva da razradi. Ovo svakako nije savršen roman - Zelezni toliko grabi u širinu da mestimično i čitave stranice budu tek ovlaš naslikane (kao npr. halucinantni pasaži prolazaka kroz Senke), ali isto tako ima i doslovno bravuroznih delova; ovo delo je jedna dosta neujednačena celina po tom pitanju, ali od mene zaslužuje jednu subjektivnu, ali ipak zasluženu vrhunsku ocenu (5). Ostalo napisano u svetu Ambera su komercijalizovani izbljuvci, koji se mogu komotno i zaobići. Inače, srpsko izdanje toliko je sramotno urađeno da sam radije postavio korice engleskog: ja onoliko loš dizajn još nisam video, i stvarno je sramota! Inače, lihvarska Laguna radi novo izdanje Ambera, koje me možda i natera da prekršim svoju zakletvu o nekupovanju njihovih knjiga...

Gospodar svetlosti
Rodžer Zelezni


Opet taj Zelezni (ne Železni!)... Šta ću, jednostavno volim njegova dela. Naravno, njegova najznačajnija su iz oblasti naučne fantastike... A od njih je najveće Gospodar svetlosti, koji smatram jednim od najboljih 5 SF romana ikada. Fascinatna mešavina indijske mitologije (nedovoljno proučavane!), visoke tehnologije i filozofije stvara unikatno delo sa dubokim implikacijama, koje i pored svega toga ostaje pre svega jedno nadasve uzbudljivo delo, što mogu samo najveći. Fascinantno sjedinjavanje mita i tehnologije. Inače, Zelezni je izvršio ogroman uticaj na mene, tako da većina mojih čitalaca naziva moja dela zelaznijevskim.

Ubik
Filip K. Dik


Ovde je počela moja ljubav prema Dikovom pisanju, koja se preobrazila u obožavanje. Ubik je sam vrhunac njegovog opusa (dosta neujednačenog i nedorađenog); fascinantna satira o konzumerizmu i ljudskoj prirodi, napisana u klasičnom, halucinantnom dikovskom maniru i sa motivom karakterističnim za njegovo pisanje - ugrožena, labavo povezana grupa u neprijateljskoj sredini. Raspad sveta. Iluzija stvarnosti. Ništa nije realno. Masterpiece. Ubik mi je nešto najbolje što sam od Dika čitao, i zajedno sa filmom Blade Runner predstavlja jedina dva istinska Dick-related remek-dela; ostatak pisanja mu je previše nedorađen (u realizacionom smislu), a filmovi po njegovim delima su izuzetno slabi.


Sendmen
Nil Gejmen


Odlične grafičke novele mitske fantastike; ovde se još jednom pokazuje da je Gejmen pre svega veliki strip-scenarista, a ne pisac. Potpuno razoružavajuće na nivou koncepata, priče, likova, nove mitologije... Inače sam osoba koja nije preveliki ljubitelj stripa (DC i Marvel stripovi za mene predstavljaju infantilijade koje mogu da čitam, ali mi ne pružaju ono što želim), ali Sendmen mi je ponudio nešto potpuno novo. Grafički i tekstualno potpuno fascinantno i svakako must read. Inače, uticaj se pre svega ogleda u nekim mojim pričama, kao i u mom nezavršenom romanu Oniromanser.

Majstor i Margarita
Mihail Bulgakov


Moj omiljeni roman svih vremena! Krajnje veliko delo u svakom smislu te reči, koje funkcioniše na bezbroj nivoa i načina i uspeva da isplete mnoge radnje i narativne tokove a da se pri tome ništa ne izgubi od celine, već ona postaje još potpunija i bolja. Gomila začudnih likova, grotesknih ali istovremeno i uverljivih; i naravno, jedan od najboljih prikaza demonskog ikada. Voland (Satana) je krajnje uverljiv i moćno opisan lik Đavola, a podjednako dobro su portretisani i Ješua Hanocri i Pontije Pilat. Priča koja je istovremeno i potresna, i groteskna, smešna i tužna... Veliko delo.

Stranac
Alber Kami


Delo koje mi je izuzetno drago. Retko kada je besmisao života ovako uspešno oslikan, a svet bez iluzija uspešno prikazan kroz vizuru protagoniste; Stranac je istovremeno i priručnik egzistencijalizma. Poetika besmisla dovedena do krajnosti metastazira u prihvatanje apsurda kao datosti i spoznavanje pune čovekove slobode kroz toga, jer, kao što reče Kami: "Izvlаčim iz аpsurdа tri zаključkа: svoj revolt, svoju slobodu i svoju strаst. Sаmom igrom svesti pretvаrаm u životno prаvilo ono što je poziv nа smrt, tаko odbаcujem sаmoubistvo."

Lolita
Vladimir Nabokov


Neverovatno snažno i lepo napisano delo, u kome se može uživati larpurlartistički, čisto na nivou Nabokovljevog umeća pisanja; ipak, ono ima svoj smisao i poentu koji su mnogo dublji od onoga što se može učiniti nepažljivom, skandala željnom oku. Plod senzibiliteta ranjene duše i jedan od najvećih romana svetske književnosti, sasvim sigurno! A nama se u školama na čitanje daje Nečista krv pored ovakve lepote u svakom smislu...

Нема коментара:

Постави коментар