понедељак, 18. јануар 2016.

Čekajući Poa

Edgar Alan Po je do sada više puta pominjan na ovom blogu; u pitanju je, naime, jedan od pisaca kojima se najviše divim. Sutra se navršava 207 godina od njegovog rođenja; to je sjajna prilika da pratiocima ovog bloga predstavim jednu knjigu za koju verujem da će im biti zanimljiva: E. A. PO – Život iz jednog čitanja Pitera Akrojda.


E. A. PO – Život iz jednog čitanja


Ovo izdanje je na sajtu izdavača (IP Clio) ovako opisano (naknadna korektura za blog by me):

Edgar Alan Po, čuveni američki pisac, u mladosti je služio kao vojnik, a književnu karijeru započeo je stihovima po ugledu na Bajrona. Uskoro se opredelio za prozu, odabravši kao svoj žanr melodramu sa elementima horora. Prva koja je postigla uspeh bila je Pad kuće Ašer. Postavši glavni urednik časopisa Mesindžer ojačao je svoj uticaj na književnoj sceni. Biografija koju piše Piter Akrojd počinje tokom šest poslednjih dana Poovog života. Niko ne zna šta se dogodilo od momenta kada su ga prijatelji ispratili na parobrod u Baltimoru do smrti šest dana kasnije u jednoj lokalnoj kafani. Sjaj genija i ugled pisca vizionara mešao se sa ponorima siromaštva, alkoholizma i gubitaka najdražih osoba koje je odnosila tuberkuloza.

Svojim književnim delom Edgar Alan Po predstavlja preteču moderne fantastike, psihološke drame i detektivske priče. Pesnik Tenison rekao je za njega da je “predstavljao najoriginalniji um Amerike.” Biografija Pitera Akrojda stavlja akcenat na Poovo gotovo tragično detinjstvo, sa majkom putujućom glumicom koja je rano preminula, tvrdeći da je nesrećni pisac pronašao svoju porodicu u književnosti, ne toliko svoga doba koliko one koja će tek biti napisana u dvadesetom veku, vraćajući stalno pogled na delo pisca kome savremenici nisu odali zasluženo priznanje.

!

Ovo izdanje nabavio sam na Sajmu knjiga; prilikom kupovine na Cliovom štandu nisam mogao da mu odolim i smatram da predstavlja odličnu kupovinu za sve koje Po i njegov život zanimaju; ono što je zgodno jeste da ovo delo predstavlja Poov život suštinski i sažeto, tako da je pogodno i za kompletiste i za one koji se tek upoznaju sa likom i delom ovog velikana: ovo, naravno, ne znači da je Život iz jednog čitanja nedovoljno informativan. Naprotiv - ovde se nalazi sve ono ključno za priču o Pou. Oprema i format izdanja veoma su pogodni za višestruko čitanje; dimenzije od 19,5 x 13,5 obezbeđuju kompaktnost, a kvalitetan papir i tvrde korice trajnost. Prevod je vrlo solidan, bez uočljivih grešaka, a sama dajdžestovana (ružnog li anglicizma!) biografija se zaista guta u jednom čitanju, kao najuzbudljiviji roman; to je, naravno, zbog neverovatno uzbudljivog i misterioznog Poovog života. Smeštanje Poovih nesumnjivo genijalnih dela u kontekst njegovog života svakako nije neophodno da bi se uživalo u njima, ali on odlično ilustruje Sviftove reči "When a true genius appears in the world, you may know him by this sign, that the dunces are all in confederacy against him." i svakako je zanimljiv, ako ništa drugo, samo na nivou neverovatnih stvari koje su mu se događale. Ako svaki život predstavlja jedan roman, nije svaki roman vredan čitanja. Ovaj jeste.

Нема коментара:

Постави коментар